Prilagođeno pretraživanje

utorak, 6. srpnja 2010.

Mršavljenje...od ponedjeljka...OPET?!

Ja sam već pomislila ako još koji put pročitam članak, ili odem na forume koje govore o mršavljenju da ću znati apsolutno sve što će me dovesti do idealne linije.

Sad kad pogledam malo jasnije, što je tu krivo?

Sva vesela upisujem u razne pretraživače sve riječi koje se tiču mršavljenja- debljina, kako smršaviti, brza dijeta. He he he, baš presmiješno. Dok mi se izlistavaju nove stranice, sva strepim što ću jos pročitati, što ću novo saznati, kako će mi to pomoći "od sutra". KAKO??? Odgovor je Baš nikako!

Činjenica je da se već u 2.,3. razredu osnovne škole na satovima Prirode i društva uči to što je zdrava prehrana i da je potrebno vježbati ili provoditi bilo kakvu tjelesnu aktivnost. Ali ne, svi mi to znamo, a i dalje pretražujemo, jedva čekamo da se na tržištu pojave neke nove tablete, čajevi, čarobni napitci, sprave za vježbanje koje same rade i same skidaju višak tjelesne masnoće bez napora. I iako smo svjesni da to ne pomaže, jer zdrava logika sama po sebi nalaže da je nemoguće izgubiti tjelesnu težinu na taj način, i dalje nasjedamo, pravimo se ludi, opravdavamo se, ponajeprije sebi, pa onda drugima. Zapravo bježimo od problema, bojimo se.

Bojimo se uhvatiti u koštac s problemom i krenuti od danas, ne od ponedjeljka. Neće nas čaj dovesti do cilja, niti termo hlače koje same skidaju kilograme znojenjem. Osoba koja ima problem mora osjetiti da ga ona sama rješava, da ima kontrolu. Kontrola je u ovom slučaju ključna riječ. Potrebno je uspostaviti ili vratitu kontrolu nad određenim aspektima života. Kada se to uspostavi, mršavljenje će samo biti usputna pojava.

Naravno da je sada sljedeća stvar koja se nameće pitanje: Kako to učiniti?

Pitanje je svakako na mjestu jer uspostaviti kontrolu nije lako, ni brzo, niti daje rezultate za 10 dana. Moramo se pomiriti sa svojim unutarnijim JA. Za početak raditi na tome da se što bolje osjećamo. Raditi neke stvari koje nas vesele, šetati, igrati se s djecom u parku, svirati, pjevati, plesati, uživati u malim stvarima, početi promišljati o tome kako se osjećamo, koliko nam je pomoglo, što je bilo pozitivno u tome. Treba se nekako zaokupiti jer ako se radi konkretno o mršavljenju, aktivniji život, čak i samo odlazak kod osoba kojima je potrebna pomoć-kao volontiranje ili šetnja negdje gdje nismo dugo biti, igra s djecom svakako može puno pridonijeti.

To je samo početak, nadalje bi trebalo uslijediti izražavanje točnog cilja i želje. Cilj mora biti realan. Ne može se očekivati mršavljenje 20kg za mjesec dana. Poznato je da je mršavljenje spror proces koji donosi vidljive i trajne rezultate nakon dužeg vremena, jer se ni kilogrami nisu nakupili u tako kratkom vremenskom periodu. Cilj mora biti jasan, moramo sami sebi reći što želimo, kako želimo izgledati i koju odjeću želimo obući. Ukoliko nas očekuje neki važan događaj ili ljetovanje s prijateljima, godišnjica mature i slično, potrebno je početi što ranije s procesom mršavljenja. Dijete koje traju 10, 15 dana donijet će možda malo poboljšanje izgleda (gubitak vode), ali pitanje je kako ćemo se osjećati nakon toga. Da li ćemo biti sretni i puni energije ili frustirani, gladni i izmoreni?

To su samo početni koraci, ali oni će puno pridonijeti tome da se osjećamo što bolje i da skupimo snage i hrabrosti za preuzimanje kontrole od nas samih. Kada mi sami osjetimo da radimo neke promjene, osjećat ćemo se puno bolje i povećat ćemo samopouzdanje što može dalje imati implikacije i biti poticaj za ostale promjene.

Nema komentara:

Objavi komentar